Véleményem a közepes terjedelmű Shounen animékről/szériákról! + kiegészítés!

Ja ilyet írtam pár hete, csak ott a hosszabb shounenekről volt szó, amik 100+ részt éltek meg, most viszont jöjjenek a közepes terjedelmű shounen animék/szériák. Ez azt jelenti hogy az összességében 40 résznél hosszabb, de a 100 részt még nem megélő shounenekről lesz most szó! Később majd jön a rövidebbekről is, a 40 rész alattiakról, de abból annyi van hogy elég nehéz lesz leírni. A Kekkaishi-t most tervezem nézni, és elég sok mindent nem láttam a közepes shounenek közül, például a Bobobo-bo Bo-bobo-t sem, vagy a Dr. Slump-ot sem. Sőt, még a Sket Dance is csak tervezve van, mint ahogy a régi shounenek közül jó pár, mivel szerény véleményem szerint valahogy jobb hangulatuk van! De először is jön két kis kiegészítés pár hosszabbról, amit valamiért elfelejtettem, pedig beletartozik a kategóriába! Az egyik az Eyeshield, a másik a Yu-Gi-Oh!!

Eyeshield 21

Az Eyeshield lényegében egy sportot bemutató shounen volt, ráadásul egy olyan sporté ami nem éppen a legismertebb, főleg itt Magyarországon. Viszont engem kilóra megvett az egész, és nagyon kevés dolog érte el azt hogy ezután egy sport vagy adott játék követője nézője legyek, nos az Eyeshield ilyen volt, azóta nézem az NFL-t és azóta járok ki ha tehetem magyar amatőr csapatok meccseire. Régóta nézem a lábfocit is de hell yeah az amerikai fociban valahogy sokkal másabb a hangulat, még akkor is ha a Magyar Football válogatottat hasonlítom össze egy egyszerű meze amatőr csapattal ahova az emberek munka mellett járnak le! Az animéről még annyit hogy van egy minimális története azon felül hogy kb ugyan azt hozza mint a többi shounen, viszont ezt az animét a karakterek cipelik el a vállukon nagyon magasan!

Yu-Gi-Oh!

Szerintem tagadhatatlan hogy a Proxy csatás animék egyik legnagyobb kutyája – a Pokémon mellett – még mindig a Yu-Gi-Oh!. Ráadásul az egész egy kártyajátékban ötvözve szép szabályokkal, bár tény ami tény hogy ezek a szabályok lehetnének még kidolgozottabbak, sőt, az idő haladásával és az új szériákkal érzésem szerint a sorozat folyamatosan butult. Mára a szabályok teljesen másik, és közel sem olyan jók mint az első szériák egyikében! Tény ami tény még mindig a Kártyás animék között is Number One, mondjuk nincs nagy konkurencia, a Duel Masters és a Vanguard van, mind a kettőből csak két évadot láttam szóval ezért is nem írtam róluk, de azokban maga a játék még jobban lebutított. Ráadásul a Duel Masters-re kb senki sem emlékszik már, pedig mai is fut a XY évadja. 

Közepes terjedelműek!

Sonic X

A Sonic X nem egy mai sorozat, ráadásul legtöbben talán a Nickelodeonon vagy a Jetix-en látták jó 10 éve. Maga a sorozat emlékeim szerint inkább egy gyerekeknek szóló sorozat, de shounennek is elfér, főleg ha azt nézzük ma milyen shounenek vannak. A sorozat jó…nak mondható, de amúgy semmi különös, egy gyenge történet érdekességek és vicces karakterek körülbelül ennyiből állt!

Hagane no Renkinjutsushi (2009)

De lehet hogy FullMetal Alchemist: Brotherhood néven közismertebb itthon. A tipikus példa arra hogy ha valaki akar, látványelem mellé is írhat egy lebilincselően jó történetet! És nem értem hogy a Mangakák miért Naruto féle elismerésre vágynak, miért nem fókuszálnak ilyenre például. Egy komplex történetet összerakni nem nehéz, egy komplex egyedi történetet összerakni nem könnyű, viszont egy sokrétű egyedi történetű komplex fantasy-t összerakni nagyon is nehéz! Arakawa sensei viszont nagyon jól megcsinálta. Sajnos azóta a további művei a Hagane árnyékai sem.  Az újkori shounen műfajnak, és a mangakáknak is erről kellene példát vennie! Az egyetlen dolog ami zavart az animében a néha beleerőltetett humor, nem igazán állt jól neki. Főleg hogy az előd a sima Hagane ami csak részben dolgozza fel a mangát, mégis néha sokkal komolyabb lett! Ennek ellenére Taps!

Shaman King

Szintén egy régen azt hiszem a Jetixen futó anime, nem mondom hogy kiemelkedő, de szerintem máig tudnám élvezni, nagyon érdekes karakterek szerepelnek benne. Igazából azon kevés shounen egyik aminek régóta érdekel a mangája, nagyon régóta tervezem, csak soha nem jut rá idő. Az mondjuk beszédes hogy a magyar közönség mennyire nem szereti. Lásd: AA-n a mangáját vagy 15 csapat hagyta félbe. Az anime meg a manga elejét dolgozza fel, szóval elég sok van még hátra!

Beelzebub

A Beelzebub egy elég szórakoztató shounen volt még két watch-ra is, bár azért így utólag megmondom elég messze áll a Gintama szintjétől, próbálja hozni a szintet de csak küszködik a Gintamához képest. Mangája nem véget is ért, azóta sem kapott második anime adaptációt, ami csak azért gond mert nem rossz, és szórakoztató anime, annak ellenére is hogy hangsúlyozom, messze van a Gintamától. Csak 60 résznyi esélyt kapott, de igazából ennek a fele legalább filler volt, a story nem igazán haladt, sajnos!

Soul Eater

Szintén azt tudom mondani részben mint a Beelzebub-ra, a mangája véget ért és azóta sem kapott folyatást. Itt viszont sokkal nagyobb a kérdés, mivel a mainstreamhez közelebb áll szerintem, mégsem kapott folytatást, ráadásul a manga csak kb 30 fejezetet dolgozott fel az animében, így a Stein professzoros részek után már az anime teljesen filler. Így kb az utolsó 15 része az az. Tehát rengeteg dolog még vissza van, pont ezért voltam kiakadva mikor a tavaszi szezonban a spin-off kapott adaptációt, és nem ez. Én nagyon sajnálom, mert egy stílusban elég egyedi shounen.

Kiba

Egy középszerű shounen, részben hatalmas ötletek vannak benne, viszont többségében hatalmas klisé feszt. A világa ugyan változatos volt, és jól kitalált, de emellett bugyuta volt néha a történet, és horribilisan rossz a történet vezetés. Nem mellesleg mocsok kiszámítható. Középszerűsége ellenére viszont némelyik mai shounen-nél még így is jobb volt, volt valami stílusa amit a mai shounenek nem tudnak utánozni! Egyébként írtam róla Januárban!

The Law of Ueki

Az Ueki egy furcsa shounen volt, volt története, csak gyenge. Voltak érdekes karakterek, csak tele voltak ellentmondással. Voltak egyedi képességek, csak olyan egyediek voltak hogy mellé némelyik szinte nevetséges lett. Harcok látványa elment, csak elég kiszámítható volt, mert körülbelül első 10 részben rájövünk hogy Ueki felér Ironman-el + Son Goku-val + Superman-el, kb halhatatlan volt az ember, így elég unalmas harcok voltak! Ennek ellenére elég érdekes kis storyt raktak össze, még ha kissé logikátlan is volt!

Great Teacher Onizuka

Igen, a MAL ezt is Shounennek sorolja, és illik ide szóval jöjjön. Ritka nagy állatság az anime, Onizuka egy hatalmas arc, és bár nem tudott 100%-ben lenyűgözni, ez egy olyan anime amit kár kihagyni. Nevezhetem úgy is hogy a kevés gyöngyszem egyike. Sajnos elég rövid, főleg ahhoz képest hogy milyen a mangája!

This entry was posted in top, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment